De teller van Foto zoekt Familie van het Tropenmuseum staat op 17. Een schamel resultaat, gezien de omvang van het project. Java Post helpt het museum nog een keer om de rechtmatige eigenaar van een foto-album te vinden. Vandaag is het de beurt aan album 1016.
Het is een ‘gemakkelijk’ album, want het bevat veel aanknopingspunten. Door scherp naar de foto´s te kijken en te zoeken op het internet, krijgen we de volgende informatie:
Het album behoorde toe aan de familie van Arthur Ferdinand Gustave Persijn (Semarang, 11 september 1892 – Ede, 7 mei 1972). Deze Persijn huwde in 1912 met Cornelie Stolsz (1889-1970). Het paar kreeg drie kinderen, twee meisjes en één jongen. Alleen de naam van het tweede meisje is ons bekend. Dit meisje, geboren op 20 november 1915, droeg dezelfde voornaam als haar moeder: Cornelie (bijnaam “Prullie”).
Het huwelijk hield niet lang stand. Een wat merkwaardige annonce in in het Bataviaasch Nieuwsblad van 30 december 1915 zou licht kunnen werpen op de aard van de problemen. Het lijkt erop dat mevrouw Cornelie Persijn-Stolsz moeite had met geld om te gaan, want haar echtgenoot verzocht publiekelijk zijn vrouw géén krediet te verlenen.
In 1919, het paar was 7 jaar gehuwd, werd de echtscheiding uitgesproken. Beiden vonden later een andere partner. Van Cornelie weten we dat zij in 1921 opnieuw huwde, nu met een zekere G. Marckelbach, en van deze man nog enkele kinderen kreeg.
A.F.G. Persijn vond een nieuwe partner in mevrouw Charlotte Wilhelmina Derks (Soerabaja, 7 november 1891 – Ede, 4 mei 1970). Uit de foto´s zouden we kunnen opmaken dat de kinderen van het eerste huwelijk bij hun vader zijn gebleven. In 1930 kregen de drie tieners er een zusje bij: Pucky.
A.F.G. Persijn maakte inmiddels carriere bij de P.T.T. en nam zijn gezin mee naar verschillende standplaatsen: van Batavia naar Tjiawang (in de buurt van Tasikmalaja), en vandaar, in 1926, naar Meester Cornelis. In 1933 woonden ze in de Struiswijkstraat in Batavia, in 1936 in Tadjoer, Buitenzorg, daarna vier maanden in Soekaboemi en vervolgens weer in Buitenzorg. Bij het begin van de oorlog had Persijn zich opgewerkt tot kantoorhoofd. Niet alleen werd bij iedere verhuizing een iets groter pand betrokken, vooral de auto´s weerspiegelen de financiële vooruitgang.
Het album bevat een aantal interessante foto´s van de posterijen in Batavia, en verder veel kiekjes van het huisgezin. Omdat het aantal onderschriften beperkt is, blijven veel vragen onbeantwoord. Zo staat bijvoorbeeld onder een foto van het schip ‘Ophir’ (bladzijde 55) “Mijn vertrek uit Holland, 22 mei 1910.” Wie heeft dit geschreven? We weten dat Persijn werd geboren in Indië, evenals zijn twee echtgenotes. Wat deze vrouwen betreft: al op bladzijde 4 menen we een foto te zien waarop beiden zijn afgebeeld. Klopt dit wel? Enkele bladzijden verderop staan beide vrouwen opnieuw afgebeeld, nu met de drie kinderen (zie de foto hieronder, gedateerd 8 januari 1921). Is onze interpretatie wel juist?
De vragen
Hoe het ook zij, onze vragen kunnen worden beantwoord als we weten wat er van de kinderen van Persijn is terecht gekomen. Van twee van de vier kennen we de naam. Wie heeft deze personen gekend? En wie kent hun kinderen?
Lees verder over Arthur Persijn. Het ontknopende slot: Kantoorhoofd Persijn.
x
Enkele van de belangrijkste foto´s (aanklikken voor vergroten):
Gearchiveerd onder:1. Het vooroorlogse Nederlands-Indië Tagged: Batavia, Foto zoekt familie, foto-album, Persijn, PTT