Uit het Nieuws van den Dag voor Nederlands-Indië, 2 januari 1915, onder de titel ‘Een ongeluk dat goed afliep’:
“Zij die gisterenmorgen in alle vroegte Koningsplein Zuid passeerden, hetzij ernstige lieden die van plan waren het nieuwe jaar in te luiden met een bezoek aan het bedehuis, hetzij meer werelds aangelegde personen die laat hun woonstede opzochten na de zorgen van 1914 van zich te hebben afgeschud — zij dan, herzeggen wij, die op Nieuwjaarsmorgen langs Koningsplein Zuid wandelden, aanschouwden daar een toneeltje dat te denken gaf.
In de slokan, aan de zuidelijke kant van de weg, stond daar, steigerend op zijn radiator met de wielen hoog omhoog, een Fiat auto. De radiator, de voorruit, de vooras en de beide voorste wielen waren zwaar beschadigd. Er had blijkbaar een ongeluk plaats gehad. Sporen wezen uit, dat de auto van Koningsplein West was gekomen, uit de bocht en over de wegberm was gevlogen. Wat was het lot geweest der passagiers? Wie hadden zich in de auto bevonden? Hoe had het ongeluk zich precies toegedragen? Dat waren de vragen die wij beantwoord moesten krijgen. Op informatie uitgaande, vernamen wij het volgende: In de nog uiterst prille morgen van de Nieuwjaarsdag, het moet omstreeks twee uur geweest zijn, snorde de thans omgeduikelde auto met snelle vaart door de bocht van het Koningsplein nabij Gang Scott. In het voertuig zaten 4 heren en 2 dames; het behoorde toe aan de Koloniale Petroleum Maatschappij en werd bestuurd door de Heer C. van het Koningsplein. Door een of andere oorzaak smakte de car tegen de berm aan, sprong op en kwam in vertikale positie, staande op de radiator, terecht in de parrit (greppel – JP), bij welke salto mortale de inzittenden met een snelheid alsof zij uit een mortier werden weggeschoten, voor de auto in het natte gras terecht kwamen en daarbij niet of slechts heel licht gekwetst werden. Het was een geluk, dat de car opkiepte, anders zou het ongeluk zeker slachtoffers hebben gekost. Nu zal het in de herinnering der zes tuffende mensen alleen blijven voortleven als een onaangenaam avontuur in een Oudejaarsnacht. Het had heel anders kunnen aflopen!”
Een week later verscheen bijgeplaatste foto in het Nieuws van den Dag.
Inmiddels is een eeuw verstreken. De verkeerssituatie is veranderd. Gelukkig hebben we nu Google Streetview om te controleren of de desbetreffende bocht nog steeds problemen oplevert. Met voldoening kunnen we vaststellen dat hier niet alleen een rotonde is aangelegd, maar ook dat er daarnaast nóg een weg is aangelegd om de bocht van zijn scherpte te ontdoen.
Precies op de plaats waar in 1915 de Fiat verongelukte, staat nu een standbeeld van Mohammad Husni Thamrin, gemeenteraadslid van 1919-1941 en Volksraadlid van 1927-1941. Een geweldig politicus en strijder voor de goede zaak, een man ook die de dialoog met de Nederlandse overheid nooit wilde verliezen. Bij uitstek een man die scherpe bochten wist te omzeilen.
Met uitzicht op een van de drukste verkeersknooppunten van Jakarta, was een betere plaats voor zijn standbeeld nauwelijks denkbaar geweest.
x
Gearchiveerd onder:9. Java Post