Quantcast
Channel: Java Post
Viewing all articles
Browse latest Browse all 529

Verkiezingen

$
0
0

De media staan in het teken van de oorlog in het Midden-Oosten. Of dit consequenties heeft voor onze nationale verkiezingen valt te bezien. De meeste partijen reageren immers hetzelfde. Wat kiest Indisch Nederland?

Verkiezingsdebat College Tour 22 oktober 2023

 

Door Bert Immerzeel

Weet u al wat u gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen? Ik niet. Dat wil zeggen, natuurlijk weet ik op welke partijen ik niet ga stemmen, maar ik ben geen partijman en laat me nog graag beïnvloeden door de laatste media-oprispingen.

Om te beginnen, altijd fijn zo vlak voor de verkiezingen, heb ik de Stemchecker van de Volkskrant ingevuld. Om te kijken of ik de afgelopen jaren ben opgeschoven naar links, of naar rechts. Misschien word ik wel oud, je weet het maar nooit.

En, verrassend, ik kwam uit bij D66! Da´s nou niet de partij waar ik tevoren aan had gedacht. Dat laatste geldt natuurlijk voor heel veel andere partijen – er doen er wel negentien mee – maar daarvan wist ik van tevoren dat ik er geen ideologische band mee had. Misschien is D66 wel een soort heimelijke liefde, meestemmend met mijn eigen onwetendheid.

Achteraf kon ik mijn stemresultaat weer een beetje plooien door nog een keer door de verschillende vragen te lopen. Was ik nu wel écht voor een stikstoffonds? En waarom wil ik een nieuwe pensioenwet? Misschien miste ik wel achtergrondinformatie en zou ik anders gekozen hebben als ik meer had geweten. Maar da´s achteraf praten.

Stemmen doe je met je hart en met je verstand. Sommige kiezers laten zich erg leiden door hun eigen persoonlijke belangen, en anderen hebben alleen de wereld en misschien zelfs de hemel op het oog.

Hebben Indische mensen een eigen agenda bij de verkiezingen? Misschien. Rond de eeuwwisseling probeerde de Vrije Indische Partij (VIP) in de Tweede Kamer te komen, met een programma waarin veel aandacht voor gezondheidszorg, ouderenverzorging en sociale zekerheid. Het lukte ze niet, de partij werd opgeheven. Ondanks alle media-aandacht voor Indisch Nederland werd in de laatste tien jaar  geen nieuwe Indische partij meer opgericht.

Van Indische Nederlanders wordt wel gezegd dat ze meer dan gemiddeld rechts stemmen, en dus eerder uitkomen bij partijen als VVD, PVV en FvD. Hun eigen afkomst uit een samenleving met sterk raciale trekken, in combinatie met een aankomstgeschiedenis vol van discriminatie, heeft ze achterdochtig gemaakt naar nieuwe immigranten die het beter zouden hebben dan zij het ooit hadden. Zo gek is het dan ook niet dat ze er weinig moeite mee hebben dat ze zich in hun Tweede Kamercontacten laten bijstaan door vertegenwoordigers van anti-immigratiepartijen als PVV en FvD. En daar zelfs financieel door worden gesteund. Het doel heiligt de middelen, zal de achterliggende gedachte zijn.

Opvallend overigens, dat de Vrije Indische Partij een volledig, zij het wat vaag, programma presenteerde, met standpunten op alle belangrijke punten van de rijksbegroting, waar latere vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap slechts actie voerden voor rechtsherstel en compensatie. Of het nu via de volksvertegenwoordiging ging, of via de sociale actie, in beide gevallen was het zonder succes.

De Indische kiezer zal bij de bestaande partijen ook niet veel terugvinden van zijn wensen. Ik heb de partijprogramma´s van PVV en FvD doorgeworsteld om te kijken of er iets ‘Indisch’ instond, en dat viel heel erg tegen. PVV  meldt slechts dat excuses voor slavernijverleden en politionele acties dienen te worden ingetrokken, en dat een backpayregeling voor weduwen van KNIL-militairen dient te worden ingesteld. Waarschijnlijk een copy-paste van een eerder programma, want die backpay werd kort geleden door de Tweede Kamer afgeblazen.

Ook de FvD wil de excuses voor het koloniaal verleden intrekken. Verder geen woord over Indië, maar veel maakt het ook niet uit want het programma telt maar liefst 104 bladzijden vol met wensen, te veel voor zo weinig vertegenwoordigers.

En de BBB? En het NSC van Van Omtzigt? Ik heb er verder geen onderzoek naar gedaan. Het BBB is vooral een stikstofpartij, en het NSC heeft, nu ik dit schrijf, nog steeds geen programma.

Misschien wordt het tijd dat de Indische Nederlander zich in zijn stemkeuze laat leiden door niet-specifiek Indische thema´s die er ook toe doen, zoals klimaat, energie, volkshuisvesting, AOW en gezondheidszorg. Aan u de keus. Zelf weet ik het nog niet. Maar dat  kan morgen weer veranderen.

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 529