Quantcast
Channel: Java Post
Viewing all articles
Browse latest Browse all 529

De prijs van meneer Jansen

$
0
0

Uit Het Dagblad, Batavia, april 1948:

Mijnheer Jansen had een prijs gewonnen… Elf jaar moest hij echter wachten, voordat hij op reis kon. Gisteren stapte hij in het vliegtuig.

“In 1937 vloog de K.L.M. met haar DC-2 toestellen in geregelde dienst in 5 dagen van Batavia naar Amsterdam. De plannen waren toen reeds klaar om nieuwe DC-3 toestellen op de lijn in te zetten en dag en nacht door te vliegen, waardoor de reisduur verkort zou worden tot 2,5 dag. Naar aanleiding van deze plannen werd door de PHOHI in samenwerking met de K.L.M. een prijsvraag voor de luisteraars uitgeschreven, waarin gevraagd een opstel van 1000 woorden te maken over de consequenties van deze verkorte reisduur op het gebied van: regeringsverhoudingen, gezinsverhoudingen en de economische en culturele verhoudingen.

Meneer Jansen onderweg naar Amsterdam

Meneer Jansen onderweg naar Amsterdam

De prijzen bestonden uit gratis vliegtochten. De tweede prijs, een retourreis Batavia-Amsterdam, werd gewonnen door de heer G. J. Jansen te Soerabaja, die echter wegens omstandigheden toen geen gebruik van zijn prijs kon maken. Met de K.L.M. werd echter afgesproken, dat de reis later gemaakt zou kunnen worden, met dien verstande, dat het voor 1942 moest zijn. De heer Jansen boekte in April 1940 en zou 2 Augustus 1940 vertrekken. Sinds 10 Mei 1940 was echter de verbinding met Nederland verbroken en de heer Jansen kwam met talrijke anderen in 1942 in een Japans interneringskamp terecht.  In 1946 ging de heer Jansen voor evacuatie-verlof naar Nederland, kon echter nog steeds geen gebruik maken van zijn prijs, omdat alle vliegpassage in handen was van de Regerings Luchttransportdienst. Maar noch de heer Jansen, noch de K.L.M. was de prijsvraag vergeten: Gisteren is de heer Jansen met de Constellation naar Nederland vertrokken, voor de duur van één maand. Hij is in dienst bij de Nederlands-Indische Steenkolenhandel Maatschappij, wordt na terugkeer in Indië overgeplaatst naar Soerabaja, en krijgt intussen kans in Nederland niet alleen zakelijke besprekingen te gaan voeren met zijn Nederlandse directie, maar ook om zijn 85-jarige Moeder te gaan bezoeken, die in het Gasthuis te Nijmegen verpleegd wordt, en een maand bij zijn gezin door te brengen, dat in verband met de studie en opvoeding van de kinderen in Nederland achterbleef. Na elf jaar werd dus toch nog de prijs, die de K.L.M, destijds had uitgeloofd voor het bekroonde opstel, ingelost.”

De Java Post

stem op onsAldus Het Dagblad in 1948. Oók de Java Post schrijft en publiceert opstellen van 1000 woorden, en vaak zelfs van méér. Reden genoeg om ons magazine aan te melden voor de Geschiedenis Online Prijs: de prijs voor de beste historische website. Niet, om net zoals meneer Jansen te kunnen zeggen: ‘Eind goed, al goed’, want over de geschiedenis van Nederlands-Indië zijn we nog lang niet uitgeschreven, maar wel om nieuwe lezers op ons blad te attenderen en daarmee nóg meer aandacht te kunnen schenken aan onze voormalige kolonie. U, lezers, wordt opgeroepen de Java Post daarbij te ondersteunen. Stem op ons!

U kunt stemmen door op de afbeelding van de Geschiedenis Online Prijs te klikken.

x


Gearchiveerd onder:9. Java Post

Viewing all articles
Browse latest Browse all 529