Een eerste lustrum van Java Post, gevolgd door een nieuwe website over koloniale monumenten.
Door Bert Immerzeel
De Java Post is op 18 oktober 2016 vijf jaar oud. Een lustrum. Tot dusverre publiceerde ik in totaal 600 artikelen over de geschiedenis van Nederlands-Indië en alles wat daarmee samenhangt. Hopelijk zullen nog vele volgen.
Het oorspronkelijke idee, de geschiedenis van Nederlands-Indië gezicht te geven op het internet, heeft inmiddels zo eigen geschiedenis gekregen. Met zijn ups en downs, maar steeds met de intentie te groeien, en vooral, nieuwe onderwerpen te ontdekken. Daarom bedacht ik me dat náást de Java Post andere presentaties nuttig en leerzaam zouden zijn. Eén van deze ideeën heeft inmiddels een eigen gezicht gekregen, en wil ik hier graag aan de lezers van de Java Post voorstellen: de website ´Koloniale Monumenten´.
Bij het schrijven van artikelen voor de Java Post ontdekte ik dat monumenten vaak hun eigen verhaal vertellen. Een verhaal dat meestal onbekend is, maar waard om vast te leggen. Voor de duidelijkheid: ik heb het hier niet over architectuur, maar over beelden en gedenktekens. Fysieke uitingen van ideeën en gevoelens in de openbare ruimte die de koloniserende bovenlaag belangrijk genoeg vond om daarvoor in de buidel te tasten.
Aan deze koloniale monumenten in Indië werd tot dusverre nog nooit een studie gewijd. Ja, er werd ooit wel eens geschreven over het Van Heutszmonument in Batavia (een prachtig monument vanuit esthetisch oogpunt, maar dit terzijde), of over het J.P. Coenmonument, maar veel meer aandacht hebben deze sculpturen niet gekregen. Koloniale monumenten in Nederland daarentegen, werden beter in beeld gebracht.
Het doel van ´Koloniale Monumenten´ is tweeledig. In de eerste plaats wil ik graag vastleggen wat verloren dreigt te gaan. Moet me daarbij meestal helaas beperken tot foto´s en verhalen, omdat de meeste monumenten in Japanse en na-oorlogse periode zijn vernietigd. Daarnaast, even belangrijk, wil ik de rol van die monumenten proberen te duiden. Hadden ze alle een ´koloniale agenda´, of waren het slechts uitingen van gedachten en emoties die los staan van die maatschappelijke – koloniale – context? Was er enig verschil in dit opzicht tussen Nederlands-Indië en andere koloniën, zoals bijvoorbeeld Brits-Indië? Hadden monumenten in Nederlands-Indië dezelfde rol als de thans als ´koloniale monumenten´ aangewezen gedenktekens in Nederland? En tenslotte, kunnen we de rol van monumenten in koloniale periode vergelijken met die van de monumenten uit de moderne Indonesische tijd? Beantwoording van deze vragen zou ons iets meer kunnen leren over de cultuur van de koloniale elite, maar ook over de functie van monumenten in het algemeen.
U raad het al: het wordt een meerjarenproject. De eerste stappen zijn echter gezet. Alle artikelen over monumenten uit de Java Post kopieerde ik naar de nieuwe site, en vulde deze aan met verhalen over andere gedenktekens. De overlap zal in de toekomst blijven bestaan, maar met het voordeel dat de monumenten nu in ieder geval hun eigen plekje hebben gekregen.
Ik nodig u graag uit een kijkje te nemen op deze nieuwe site, en dan meteen ook door te klikken naar ‘oudere artikelen’. Let ook vooral op het eerste artikel, waarin ik u vraag om mij bij dit project te helpen.
Welkom bij ´Koloniale Monumenten´!
x
Gearchiveerd onder:9. Java Post