Een maand geleden vroegen we u personen te nomineren voor de Gouden Buffel 2015: de speciale Java Postprijs voor degene die dit jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië het meest onder de aandacht heeft gebracht van het grote publiek. Dank zij uw reacties, via de Java Post dan wel rechtstreeks aan de redactie, komen we tot de volgende shortlist van gegadigden.
In alfabetische volgorde:
Reggie Baay
Schrijver Reggie Baay heeft een goede neus voor nog niet eerder ontdekte onderwerpen. Vroeg hij enkele jaren geleden onze aandacht voor het lot van de njai, dit jaar verraste hij met ‘Daar werd wat gruwelijks verricht’: een studie van de slavernij in Nederlands-Indië en een eye opener. We kijken al reikhalzend uit naar zijn volgende publicaties.
Silfraire Delhaye
Onder zijn voorzitterschap werd door een delegatie van het Indisch Platform vele malen vergaderd met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het eerherstel van de Indische gemeenschap, in het bijzonder over de betaling van de zogenaamde backpay. In november 2015 leidde dit tot een eerste succes, de uitbetaling van € 25.000 aan nog in leven zijnde ex-krijgsgevangenen en ambtenaren.
Jur van Goor
Als voormalig docent aan de Universiteit van Utrecht en specialist in koloniale geschiedenis, moet Van Goor zich af en toe ongemakkelijk voelen. In een tijd waarin het woord ‘kolonialisme’ steeds negatiever klinkt, is híj één van de weinigen die op dit terrein blijft publiceren. Dit jaar publiceerde hij zijn opus magnum: de biografie ‘Jan Pieterszoon Coen, 1587-1629. Koopman-koning in Azië.’
Rémy Limpach
Als jonge onderzoeker met zowel een Zwitsers als een Nederlands paspoort koos hij ervoor om te promoveren in Bern, en dus om zijn proefschrift te schrijven in het Duits. Dit is de enige kritiek die we op hem kunnen hebben, want híj was per slot van rekening de enige die er echt voor ging zitten en al die beladen archiefstukken over de periode 1945-1950 uit de kast trok. De publiciteitsgolf die dit te weeg bracht, was enorm. Het Nederlandse extreme oorloggeweld was van structurele aard, zo weten we inmiddels.
Ruud Sellier (+)
Samen met zijn vrouw Leida werd Ruud Sellier getroffen door het lot van de Indische ‘achterblijvers’ in Soerabaja. Om hun armoede te verlichten, werd de stichting ‘Help de Indischen in Indonesia’ opgericht en werden fondsen ingezameld. Een noodkreet aan het adres van Omroep Max bracht verlichting. Een documentaire over het lot van deze groep, uitgezonden in 2013, stelde de stichting in staat om een honderdtal Indischen bij te staan. Sellier overleed op 31 mei 2015. De werkzaamheden van de stichting worden voortgezet.
Diederik van Vleuten
De cabaretier en theatermaker Van Vleuten reisde in 2012 en 1913 alle Nederlandse zaaltjes af om met ‘Daar werd wat groots verricht’ het publiek te vertellen over de geschiedenis van zijn grootvader in Nederlands-Indië. De recensies waren jubelend. Na een pauze kwam hij dit jaar terug met een nieuwe reeks voorstellingen. Op 15 augustus 2015 werd deze reeks blijvend afgesloten door vertoning van het programma op de Nederlandse televisie.
Liesbeth Zegveld
“Het is niet aan de uitvoerende macht, die beschikt over het geweldsmonopolie, om een oordeel te vellen over schuld, laat staan over leven en dood. In een rechtsstaat is dat oordeel aan de rechter”, aldus advocate Liesbeth Zegveld in een interview over de schuldvraag met betrekking tot de Molukse treinkapers. In deze zaak, en in die van de nabestaanden van slachtoffers van ‘excessen’ in Indië, vertegenwoordigde zij de getroffenen uit overtuiging.
We gunnen iedereen een prijs, maar slechts één van deze personen kan de winnaar worden van de Gouden Buffel 2015. Helaas is ons budget ontoereikend voor het vervaardigen van een Zilveren- en een Bronzen Buffel.
De jury
Dezelfde jury als vorig jaar werd bereid gevonden zich ook dít jaar te buigen over de vraag wie de Gouden Buffel toekomt. Naast de prijswinnaar van het eerste jaar, prof. dr. Gert Oostindie (KITLV), zijn het dr. Jan Somers (gast-auteur van de Java Post) en uw aller hoofdredacteur, die zich zullen gaan beraden. Het wordt ongetwijfeld spannend.
Publieksreacties zijn natuurlijk altijd welkom.
x
Gearchiveerd onder:9. Java Post