Japan geeft voorlopig geen smartengeld aan Zuid-Koreaanse vrouwen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog seksueel zijn misbruikt door Japanse militairen. De twee landen bereikten daar enkele dagen geleden een akkoord over, maar Japan wil het geld pas uitkeren als Zuid-Korea een monument verwijdert.
Het probleem voor Tokio is een standbeeld dat sinds 2011 recht tegenover de Japanse ambassade in Seoul staat. Het bronzen beeld is een monument voor alle zogeheten ‘troostmeisjes’. Het beeld toont een meisje op een stoel, met naast haar een lege stoel, een eerbetoon aan alle slachtoffers die zijn overleden terwijl ze wachtten op Japanse excuses.
Japan wil pas betalen als het beeld is weggehaald, liet een regeringsbron in Tokio donderdag weten aan staatspersbureau Kyodo.
De ‘troostmeisjes’ waren vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘troost’ konden bieden aan Japanse soldaten. In werkelijkheid waren zij seksslavinnen die tegen hun wil werden vastgehouden in bordelen. Nog 46 van de naar schatting 200 duizend ‘troostmeisjes’ zijn nog in leven. De vrouwen waren grotendeels afkomstig uit Zuid-Korea, maar ook uit Japan zelf, China, Taiwan en Nederlands-Indië. Ze zijn inmiddels gemiddeld 89 jaar oud.
Japan heeft maandag weer spijt betuigd. De troostmeisjes krijgen in totaal 7,5 miljoen euro van het land. Ook bood de Japanse premier Shinzo Abe zijn excuses aan ‘uit de grond van zijn hart’.
Voormalige ‘troostmeisjes’ uit Zuid-Korea zijn ontevreden over de deal die hun regering maandag met Japan sloot. ‘We willen geen geld, maar juridische aansprakelijkheid van Japan voor de misdaden die zijn gepleegd’, zei Lee Yong-soo, één van de laatste overlevenden, in The Korea Times. ‘Het lijkt alsof beide overheden niet om de slachtoffers geven.’
De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye liet weten: ‘De littekens zitten zo diep, dat elke uitkomst niet in de buurt komt van wat nodig is.’ Ze voegde er aan toe dat de tijd dringt, omdat de slachtoffers niet lang meer te leven hebben.
Ontevreden
Het is begrijpelijk dat de voormalige ‘troostmeisjes’ ontevreden zijn, zegt Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies van de Universiteit Leiden. ‘Zuid-Korea heeft altijd gezegd dat het niet zomaar tevreden zou zijn en riep zelfs op tot protest. Met deze deal geeft het toch zomaar toe. Verantwoord dat maar eens aan je inwoners.’
Toch is het volgens Breuker een verstandige zet van Zuid-Korea om in te stemmen met deze deal. ‘Het is heel mager wat Zuid-Korea krijgt, na al het leed dat is aangericht, maar de twee landen zijn belangrijke handelspartners van elkaar. Als je kijkt naar het grotere geheel dan is het een goede keuze.’
x
Dit artikel verscheen eerder in de Volkskrant, 31 december 2015.
Gearchiveerd onder:9. Java Post