Quantcast
Channel: Java Post
Viewing all articles
Browse latest Browse all 529

‘De vlag gaat neer in Indië. Wilt gij dit?’

$
0
0

Herstel van het  koloniale gezag  in Indië, nodig  om de  wederopbouw  te betalen,  liep  uit op oorlog en  het doorsnijden  van alle  banden. Over  het einde van  Indië.

Door Kester Freriks

De vlag gaat neer

De vlag gaat neer

Museum Bronbeek in  Arnhem, gevestigd in  het Koninklijk Tehuis  voor Oud-Militairen,  laat een gedurfde tentoonstelling zien. Oorlog!  met als ondertitel ‘Van Indië tot Indonesië 1945-1950’. Het onderwerp van de gewelddadige dekolonisatiestrijd die Nederland in de Oost voerde om Nederlands-Indië te behouden, is nog steeds uiterst delicaat en beheerste de naoorlogse jaren.   Oorlog mochten de Politionele Acties destijds niet heten, want het brengen van rust  en orde was geen oorlog, maar pacificatie.  Deze versluierende term moest verhullen  dat het daadwerkelijk om militair optreden ging. Dat het museum de acties ‘oorlog’  noemt, is niets minder dan een kanteling in de geschiedenis. Directeur Pauljac  Verhoeven, samensteller van Oorlog!, zegt  hierover: „Als museum is het niet onze  taak om sympathie te wekken, maar om  de context te geven zodat de bezoeker in  staat is om zelfstandig tot een afgewogen  oordeel te komen.”

De expositie toont de tastbare bewijzen  van dit militaire ingrijpen, waaronder confronterende foto’s van acties van Nederlandse militairen die met tanks door de sawahs gaan, wapens, uniformen, onderscheidingen, pamfletten en stafkaarten.  Op een affiche zien we de rood-wit-blauwe  vlag die neergehaald wordt, een gebroken  kroon ernaast en de begeleidende tekst:  „De vlag gaat neer in Indië. Wilt gij dit?”  Het affiche werd verspreid door het Nationaal Comité Handhaving Rijkseenheid.  Een als een klauw getekende hand haalt de trotse driekleur neer en  verfrommelt die.  

Herstel van het gezag

Nederland was verarmd en gedemoraliseerd uit de Tweede Wereldoorlog te voorschijn gekomen. In de roes van de bevrijding en het verlangen naar krachtdadige wederopbouw waren de gelden uit de  kolonie onmisbaar; meteen na de bezettingstijd richtte ons land zich op herstel  van het koloniale gezag. Dat bleek een illusie. Op 17 augustus 1945 riepen Soekarno  en Hatta de zelfstandige Republik Indonesia uit. Nederland reageerde als gebeten, en zond, begin 1946,  een leger uit, gesecondeerd door imposant oorlogsmaterieel.

De 'Politionele Acties'

De ‘Politionele Acties’

De strijd zou vier jaar duren. Nederlanders werden, na de Japanse bezetting  van Indonesië, niet binnengehaald als de  vertrouwde blanken maar als vijanden. In  het machtsvacuüm dat was ontstaan na de  overgave van Japan greep de vrijheidsdrang van het Indonesische volk om zich  heen. Het Nederlandse leger stuitte op  intens gewapend verweer. Nederland propageerde met anti-Japanse stemmingmakerij en toonde in propagandafilms en  op foto’s uitgemergelde Indonesiërs, brandende huizen en intense armoede – als erfenis van de Japanse bezettingstijd en als  gruwelijk toekomstbeeld van de Indonesische onafhankelijkheid, als ‘wij’ er niet  meer waren om rust en orde te bewaken.  De Politionele Acties eisten 5.000 doden  aan Nederlandse zijde en 150.000 doden  aan Indonesische zijde. Maar Nederland  wenste niet te wijken. „Het woord abandonneren komt in mijn vocabulaire niet  voor”, verklaarde minister  Van Maarseveen van Overzeese Gebiedsdelen nog op  18 februari 1949, in de Tweede Kamer,  kort na de Tweede Politionele Actie.

De internationale opinie en de voormalige  bondgenoten van het Aziatische strijdtoneel, Amerika en Groot-Brittannië, keerden zich tegen Nederland en verklaarden  zich voor de Indonesische vrijheidsstrijd.  Amerika dreigde de Marshallhulp in te  trekken als Nederland doorging met vechten.  Nederland moest Indië verlaten en erkennen dat het land een zelfstandige natie  werd. De wederopbouw moest plaatsvinden zonder geld uit de koloniën.

Traumatische gevolgen

Het militaire optreden had, ongewild, een traumatisch effect voor duizenden landgenoten, zowel de  totoks, de volbloed blanken, als de Indische Nederlanders. In enkele migratiegolven kwamen ze uit Indonesië naar Nederland, nog altijd dromend over terugkeer  en herstel van de oude banden. De repatrianten van het eerste uur probeerden zich  in stilte aan te passen, te assimileren, hoewel de woede op de Nederlandse regering  die Indonesië verkwanselde er niet minder om was.

Affiche tentoonstelling 'Oorlog' in Bronbeek

Affiche tentoonstelling ‘Oorlog’ in Bronbeek

Volgens historicus Wim Willems, auteur  van De uittocht uit Indië (2004), “tekende  het de naoorlogse tijd dat vele tienduizenden mensen hun hoop op terugkeer zagen  vervliegen.” Het is, aldus Willems, “altijd van belang een onderscheid te maken tussen  het grote economische belang dat gemoeid was met herstel van de banden  met Indonesië en de gewone mensen  die speelbal zijn van de gebeurtenissen.”  Diplomatie en strijd tekenden de naoorlogse jaren als het ging om de overzeese gebiedsdelen in de Oost.  Het straffe rekolonisatiebeleid  van de Nederlandse regering heeft  volgens Willems de geleidelijke weg naar  onafhankelijkheid juist in de weg gestaan:  “Nederland hoorde bij Indië of Indië hoorde  bij Nederland, bij ons, was nog altijd de gedachte. Maar in de zwarte decembermaand van 1957 verwittigde Soekarno alle  Nederlanders dat ze voor 1 januari het  land verlaten dienden te hebben. Dat had  niemand verwacht. Indonesiërs gingen  over tot zelfbestuur, en daar kwam geen  Nederlander aan te pas, ondanks eindeloze diplomatieke onderhandelingen die  volgden op de strijd.”

Veranderd beeld

Het was in de ogen van Nederlanders destijds een goede oorlog. In 2010 klonk echter een heel ander geluid. Minister Bot  van Buitenlandse Zaken verklaarde dat het  een „vuile oorlog”  was en dat Nederland  „aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond”. Op zijn gezag erkent Nederland  – zij het impliciet – alsnog 15 augustus als dag van Indonesische onafhankelijkheid. Het was niet alleen een verkeerde oorlog, ook nog eens een oorlog die een averechts effect had.

De geschiedenis is 180 graden gedraaid,  zoals ook de expositie ‘Oorlog!’ bewijst. De  jaren van wederopbouw in Nederland gingen gelijk op met een grootscheepse dekolonisatieoorlog in de Oost. Voor de duizenden en nog eens duizenden mensen die  banden hebben met de voormalige kolonie staat wederopbouw synoniem voor  het einde van Indië.

x

Dit artikel verscheen eerder in NRC Handelsblad, 18 juli 2015.

Naschrift
Van Kester Freriks verschijnt op 17 augustus ‘Echo’s van Indië. De Indonesische onafhankelijkheid in verhalen en herinneringen.’


Gearchiveerd onder:9. Java Post

Viewing all articles
Browse latest Browse all 529