Den Haag wil ook slachtoffers van de jappenkampen compenseren. Burgemeester Pauline Krikke bekijkt na schadevergoedingen voor Haagse Joden ook rechtsherstel voor stadsgenoten die na terugkeer uit Nederlands-Indië achterstallige belastingen moesten betalen.
Door Niels Klaassen
Volgens schattingen uit de politiek gaat het om tientallen Hagenaars die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans interneringskamp hebben gezeten en bij terugkeer in de stad alsnog aangeslagen werden voor straatgeld en erfpacht. “Dit gaat om een vergeten groep”, zegt PvdE-politicus Arnoud van Doorn.
Burgemeester Pauline Krikke belooft om de groep slachtoffers uit Nederlands-Indië mee te nemen bij de uitwerking van het rechtsherstel voor Haagse Joden. “Ik ga met de Indische organisaties in overleg om te kijken wat er boven tafel komt.”
Eind februari trok het Haagse stadsbestuur 2,6 miljoen euro uit voor schadevergoedingen aan nabestaanden van oorlogsslachtoffers die na 1945 gedwongen werden openstaande belastingen te betalen.
Volgens verschillende politieke partijen zijn ambtenaren en ondernemers na hun terugkeer uit Nederlands-Indië net zo kil ontvangen. Tijdens hun uitzending naar de kolonie hielden zij vaak hun huis aan in de stad, stelt Van Doorn, “voor als ze weer zouden terugkeren.”
Groep de Mos-raadslid Lex Kraft van Ermel: “Gelijke monniken, gelijke kappen. Het zal niet een heel grote groep zijn, maar we moeten het onderzoeken. Zelfs als er maar één familie is, moeten we ze nog hetzelfde behandelen.”
Burgemeester Krikke komt nog met een precies plan hoe de schadevergoedingen aan de families van oorlogsslachtoffers worden betaald. Aanvankelijk zou de gemeente een jaar de tijd nemen om families te vinden die recht hebben op compensatie, maar op verzoek van de gemeenteraad wordt die deadline geschrapt: “Ik zit daar wat ruimer in”, aldus Krikke. “Als het langer dan een jaar moet duren, dan is dat prima. Daar hebben we coulance.”
‘Immoreel’
Het rechtsherstel volgt na nieuw onderzoek naar de bejegening van Haagse Joden na de Tweede Wereldoorlog. Daaruit blijkt dat de gemeente destijds ‘immoreel’ handelde. “Natuurlijk had het veel eerder gemoeten, maar het is goed dat we nu een millimetertje meer recht doen”, zei Krikke vorige week in de raad.
Dit artikel verscheen eerder in het Algemeen Dagblad, 4 april 2017
Naschrift Java Post:
De inhoud van het artikel in het Algemeen Dagblad is positief. Toch moeten we er misschien een meer symbolische betekenis aan geven, dan dat werkelijk enige compensatie van Indische huiseigenaren mag worden verwacht.
Teksten als “volgens schattingen uit de politiek” en “volgens verschillende politieke partijen” doen veronderstellen dat het politieke belang in Den Haag misschien wel eens groter zou kunnen zijn dan het materiële belang van de gedupeerden.
Mogen Indische Hagenaren en Hagenezen toch enige hoop koesteren? Uit de pers vernemen we dat de gemeente Den Haag zélf op zoek gaat naar de groep gedupeerden. Omdat het hier om een zéér kleine groep gaat van (terzijde: blanke) Indische Nederlanders, zou deze zoektocht wel eens disproportionele kosten met zich mee kunnen brengen. Maar, natuurlijk, de intentie telt.
Gearchiveerd onder:9. Java Post