Eind december vroegen we u personen te nomineren voor de Gouden Buffel 2016: de speciale Java Postprijs voor degene die het afgelopen jaar de geschiedenis van Nederlands-Indië het meest onder de aandacht heeft gebracht van het grote publiek. Dank zij uw reacties, via de Java Post dan wel rechtstreeks aan de redactie, komen we tot de volgende shortlist van gegadigden.
In alfabetische volgorde:
Jacques Zeno Brijl
De luitenant-kolonel b.d. Koninklijke Landmacht die ondanks zijn gevorderde leeftijd (hij is van 1927!) en zonder rusten doorgaat met zijn missie: het voordragen van ex-militairen voor onderscheidingen. Dankzij hem werden het afgelopen jaar opnieuw meerdere personen postuum onderscheiden met het Mobilisatie Oorlogskruis. Het gevoel van erkenning heeft voor de nabestaanden een onschatbare waarde.
Rene Creutzburg
Hoofdredacteur van het blad De Indo, uitgegeven in Walnut, Los Angeles, California. Inmiddels is het al weer 53 jaar geleden dat het blad – de eerste twee jaar onder de titel De Soos, of De American Tong Tong – voor het eerst door Creutzberg werd uitgegeven. Een Amerikaanse Tjalie Robinson, still going strong.
Joty ter Kulve
Opgegroeid in het huis waar de bekende Linggarjati onderhandelingen plaatsvonden, heeft zij zich steeds betrokken gevoeld bij de republiek Indonesië. Als juriste en strijder voor mensenrechten zette zij zich haar leven lang in voor een leefbare humane samenleving. Als medeoprichtster van de Linggardjati Foundation en de Indonesia Nederland Foundation, zet zij zich zelfs nu nog, op hoge leeftijd, in voor een betere samenwerking tussen Indonesia en Nederland. Joty ter Kulve: moreel kompas van de Indische gemeenschap.
Remy Limpach
Tot twee jaar geleden een onbekende naam. Limpach, van Nederlands-Zwitserse huize, was druk bezig met zijn proefschrift over de na-oorlogse jaren in Nederlands-Indië. Na zijn promotie kostte het hem nog een jaar om alles te vertalen vanuit het Duits naar het Nederlands. Toen De brandende kampongs van generaal Spoor uitkwam, was het echter alsof een granaat voor de tweede keer insloeg. Inmiddels zijn we gewend geraakt aan de term structureel geweld. Dank zij Limpach.
Marjolein van Pagee
Fotografe, publiciste, historica: welke term voor haar wordt gebruikt, ze ís het. Met het hart op de tong. Dat laatste maakt haar niet bij alle Indonesië-kenners even geliefd. Haar vertolking van K´Tut Tantri in Surabaya was voor velen op het randje. Haar recente oprichting van Histori Bersama, een platform voor de uitwisseling van historisch materiaal in verschillende talen, verdient alleen maar lof.
We gunnen iedereen een prijs, maar slechts één van deze personen kan de winnaar worden van de Gouden Buffel 2016.
De jury
Dezelfde jury als vorig jaar werd bereid gevonden zich ook dít jaar te buigen over de vraag wie de Gouden Buffel toekomt. Naast de prijswinnaar van het eerste jaar, prof. dr. Gert Oostindie (KITLV), zijn het dr. Jan Somers (gast-auteur van de Java Post) en uw aller hoofdredacteur, die zich zullen gaan beraden. Het wordt ongetwijfeld spannend.
Publieksreacties zijn altijd welkom.
x
x
Gearchiveerd onder:9. Java Post